Protetica dentara

Contacteaza-ne la +40 751 515 515 | info@platinumdent.ro
Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa de restaurarea armoniei arcadelor dentare ,atat in cazul pierderii unuia sau mai multor dinti, cat si in cazul dizarmoniilor de culoare, spatiu sau forma. Principiile de baza ale tratamentului protetic ce vor fi respectate in orice situatie sunt intotdeauna indreptate catre aspectul  functional si estetic.

In mare, lucrarile protetice se impart in 2 categorii:

  1.  lucrari protetice fixe
  2.  proteze mobile/mobilizabile.
PROTETICA-DENTARA
In cadrul lucrarilor protetice fixe, incadram fatetele dentare, coroanele pe bont dentar sau pe implant si puntile. Protezele dentare pot fi proteze partiale sau proteze totale .

Coroanele dentare se indica atunci cand un dinte este afectat intr-o proportie mare de un proces carios sau de fractura, si nu poate fi restaurant printr-o obturatie (plomba).  Ele pot fi realizate integral din ceramica, din ceramica pe suport de metal sau din zirconiu. Prin proprietatile lor  aceste materiale sunt  biocompatibile (tolerate de organismul uman), nu corodeaza, sunt  albe ca si culoarea dintilor deci se va obtine o estetica excelenta, sunt foarte rezistente, si au  proprietati estetice deosebite. In cazul dintilor cu distructie mare coronara, pentru a asigura sprijinul viitoarei coroane de acoperire se folosesc uneori pivoti de fibra de sticla. Acestia au inlocuit pivotii turnati, se folosesc datorita proprietatilor superioare, ei avand un modul de elasticitate foarte apropiat de al dintelui.

Puntea dentara este indicata atunci cand lipsesc un dinte sau 2. Pentru  realizarea unei punti dentare este necesara slefuirea dintilor limitanti ai bresei edentare.

Coroanele pe implant vin in ajutorul pacientilor ce nu mai au posibilitatea optiunii pentru o punte sau nu doresc  slefuirea dintilor sanatosi.

Protezele dentare scheletate si acrilice, partiale sau totale se indica in cazul arcadelor dentare cu dinti restanti putini la numar sau edentate complet cand nu mai exista posibilitatea realizarii restaurarilor fixe. Acestea se pot sprijini numai pe suportul muco-osos (gingie si os) sau pot avea sprijin mixt adica si pe dintii restanti sau pe implanturi dentare.