Poate sa vada ceea ce cu ochiul liber nu reuseste si astfel are la indemana informatii foarte importante pentru a putea pune un diagnostic corect. Doar pe baza unui diagnostic corect se poate face un plan de tratament corect. Suntem siguri ca nu ati vrea ca medicul sa ghiceasca diagnosticul si sa faca un tratament la intamplare bazandu-se pe noroc.
Dar nu e periculos sa ma iradiez?
Evident, vei fi expus la o oarecare doza de radiatie. Dar, daca se iau masuri minime de siguranta (sort cu plumb, radiatie tintita la locul investigat, aparatura moderna digitala), doza de radiatie este foarte mica si nu pune in pericol sanatatea pacientului. Comparativ cu radiatia la care ne expunem zilnic, prin simpla noastra existenta cotidiana, radiatia din stomatologie nu constituie un motiv de ingrijorare.
Este obligatoriu sa fac radiografia?
Nu, nu e obligatoriu. Medicul nu te poate obliga sa faci acest lucru, dar este recomandat sa o faci. Tinand cont de avantajele pe care ti le da examenul radiologic nu vad care ar fi motivele sa nu o faci.
Sa va dam cateva exemple:
Cazul 1 – se poate pune un diagnostic si se poate face un plan de tratament general, se verifica tratamentele efectuate si rezultatul obtinut. Astfel exista certitudinea unui act medical corect. (foto rx)
Cazul 2 – se poate vedea o infectie in os si se poate alege planul corect de tratament, plan ce este diferit de planul ce ar fi fost facut fara radiografie. Asa s-a evitat o eroare grava de tratament. (foto rx)
Cazul 3 – se verifica tratametul efectuat si dupa cateva luni se da verdictul: dintele a fost salvat. Am reusit! (foto rx)
In concluzie: Fara radiologie, stomatologia moderna nu poate exista. Fara radiologie, un diagnostic corect, un plan de tratament corect si un rezultat bun sunt imposibile!