Endodontia

Contacteaza-ne la +40 751 515 515 | info@platinumdent.ro
Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare.

Dintele este format din trei straturi:

  • Stratul exterior, care este cel mai dur, intitulat smalt;
  • Stratul de mijloc se numeste dentina;
  • In mijlocul dintelui se afla pulpa dentara care este formata din nervi si vase de sange;
ENDODONTIE
Daca in urma consultului medical stomatologul dumneavoastra hotaraste ca aveti nevoie de un tratament de canal aceasta nu este neaparat o veste rea, inseamna ca dintele dumneavoastra poate fi inca salvat. Nu trebuie sa va fie teama, tratamentul se efectueaza sub anestezie si este nedureros.

Cum stiti ca aveti nevoie de tratament endodontic? Iata cateva semne:

  • Durere localizata la nivel dentar sau la nivel gingival, modificari de culoare aparute la acest nivel sau sensibilitate crescuta la stimuli termici (rece, cald);
  • Un dinte care prezinta durere la atingere sau presiune;
  • Abcesul dentar (depozit purulent localizat la varful radacinii dentare);
  • Inflamarea sau senzatia de sensibilitate a ganglionilor limfatici submandibulari sau retroauriculari;
  • Uneori pot sa existe probleme de natura endodontica fara semne de averizare si fara simptomatologie in antecedent. In aceste cazuri, ele vor fi dezvaluite printr-o radiografie, in timpul unui control stomatologic de rutina.
Retratratamentul unui dinte, al cărui tratament endodontic anterior a eşuat (prezinta abces, reactie apicala, durere etc), presupune iniţial îndepărtarea restaurării coronare (plombe, coroane, etc) urmată de îndepărtarea  dispozitivelor radiculare și a obturației radiculare sau a oricăror altor obstacole prezente la nivelul spațiului endodontic. De asemenea, trebuie identificate şi tratate canalele suplimentare( daca acestea există), care au trecut neobservate la primul tratament. Următorul pas va fi reprezentat de dezinfecția și prepararea mecanică a canalelor radiculare pe întreaga lor lungime, astfel încât acestea să poată fi sigilate corespunzător.

Pacientul trebuie sa stie ca un tratment endodontic poate dura intre 1-3 ore, intrucat terapia endodontică necesită un număr mare de pregătiri pre-operatorii (efectuarea si instalarea anesteziei locale, izolarea câmpului operator cu sistemul de digă etc.) și efectuarea unor manevre deosebit de meticuloase. Majoritatea cazurilor vor putea fi tratate în cadrul unei singure ședințe, insa cazurile cu un nivel crescut de dificultate vor necesita 2, 3 întrevederi. Durata tratamentului endodontic poate fi estimata si comunicata pacientului după o consultatie de specialitate. Manoperele nu sunt dureroase, ele efectuandu-se sub anestezie locala.

Tratamentele endodontice asistate de microscop reprezinta cea mai complexa formula de lucru existenta, in prezent, in endodontie.

Printre avantajele utilizarii microscopului dentar se numara:

  • localizarea canalelor suplimentare, care din cauza calcifierii si-au micsorat dimensiunea;
  • o mai buna vizibilitate ce permite indepartarea corpurilor straine (ace rupte), pivoti, vechilor materiale folosite pentru obturare;
  • ofera posibilitatea de a vedea  fisuri dentare care nu se observa cu ochiul liber, la palpare sau nu sunt evidente pe radiografie;
  • permite repararea perforatiilor radiculare;
Clinica noastra va ofera posibilitatea de a beneficia de astfel de tipuri de tratamente, punandu-va la dispozitie aparatura performanta si, nu in ultimul rand, medici specializati, instruiti pentru aplicarea acestor tehnici de varf in domeniul medicinei dentare.